Anteckningar från Safirträff 2023

Årets Safirträff hölls i Linköping lördagen den 26 augusti 2023. Mötet arrangerades tillsammans med Linköpings Flygklubb som firande sitt 90-års jubileum. Mötet hölls i LFK:s lektionssal. Då vädret var uruselt kunde inga deltagare komma i sina flygplan utan alla kom billedes. Trots detta samlade möte ca 20 deltagare. Närvarande var representanter från Qvintus från Ronneby, Team 50 från Västerås, F 6 Veteranflygklubb samt från Malmens Veteranflygklubb. Ett antal deltagare kom även från Skåne, Vängsö och Stockholm.

Mötet öppnades av Thomas Lilja (MVFK) och dagens program bestod av tre föredrag:
* Dagsläget avseende kulturklassning av flygplan (Kjell Franzén)
* Safir en teknisk ädelsten (Thomas Lilja)
* SFH reservdelsförråd (Niklas Eriksson)

Här följer en kort resumé av de olika föredragen med tillhörande diskussioner. De kompletta presentationerna kan ni se längst ner i detta inlägg.

Klassning av flygplan med kulturhistoriskt värde
Kjell Franzén har under många år bevakat utgivningen av ändrade föreskrifter från Transportstyrelsen. Idag visade Kjell läget angående klassning av luftfartyg med kulturhistoriskt värde. Totalt har i dagsläget 49 flygplanindivider klassats av TS som flygplan med kulturhistoriskt värde och ca 15 ytterligare ansökningar har inkommit till TS. Kjell uppmanade fler flygplansägare att ansöka om denna klassning som medför befrielse från registreringsavgift och luftvärdighetsavgift. Man kan ansöka för både normal- och experimentklassade luftfartygsindivider som uppfyller kraven.

En nyhet bland TS föreskrifter är regler för introduktionsflygningar vilket underlättar för
flygklubbar att genomföra dessa.

Ett orosmoln är den omarbetning av BCL-M5.2 som handlar om hantering av amatörbyggda luftfartyg. Tidigare har även veteranflygplan omfattats av denna föreskrift men nu verkar dessa flygplan ha tagits bort ur föreskriften. Detta är oroande då vi i dagsläget inte vet hur veteranflygplanen kommer att behandlas. Även underhåll av amatörbyggda farkoster har utgått ur den nya föreskriften och överförts till en annan ny föreskrift vars innehåll ej är känt då den ännu ej kommit ut på remiss. Då det är märkligt att samtliga nya föreskrifter, som ska ersätta BCL-M5.2, inte kommit ut på remiss samtidigt beslutade mötet att Thomas Lilja tillsammans med Niklas Eriksson och Kjell Franzén ska uppvakta TS i frågan.

Reservdelshanteringen via SFH
Safir Flying Heritage, SFH, har övertaget de reservdelar som tidigare tillhört Safirparaplyet. Övertagandet skedde i december 2021 i samband med att Flygkonsulterna i Malmö AB, FKAB, lade ner sin verksamhet. Reservdelsförrådet placerades initialt i Västerås där en omfattande inventering har utförts. Niklas Eriksson har skapat en databas AeroProX i vilken de inventerade reservdelarna har loggats. Niklas demonstrerade vilka sökmöjligheter som finns i databasen. Niklas visade även dagsläget för databasen. Nästan 4 000 typer av artiklar har registrerats. Nästa stora uppgift är validering vilken pågår.

Tanken är att medlemmar i SFH ska kunna söka i databasen för att se om de reservdelar som söks finns i reservdelslagret. För att kunna få tillgång till AeroProX kontakta Niklas.

Övriga diskussioner

Under denna punkt diskuterades nytillverkning av reservdelar. Allmänt kan sägas att vi inte har koll på var olika reservdelar kan tillverkas. För normalklassade flygplan måste tillverkaren av reservdelen ”releasa” den med ett Certificate of Conformance, CoC, och vara en godkänd tillverkare. För experimentklassade flygplan har operatören själv möjlighet att bedöma om aktuell nytillverkad reservdel kan användas. Det finns ett antal kritiska reservdelar till Saab 91 Safir som inte ingår i reservdelsförrådet såsom vingkoppelbultar, bränsletankar (91C/D), motorkomponenter, propellermembran etc. Det vore önskvärd att ta fram en matris med information var man kan köpa dessa reservdelar. SFH funderar på om detta kan realiseras. En utökad registrering och inventering av reservdelar till Saab 91 Safir är önskvärd. Tanken är att Safirägare eller andra personer som har ett antal reservdelar som de kan tänka sig sälja ska få dessa registrerade i SFH databas. Försäljningen skulle inte nödvändigtvis gå via SFH utan kunna ske direkt mellan säljaren och köparen. Jan-Otto Kleremark skulle försöka kontakta några tänkbara personer i södra delen av Sverige för att se om det finns ett intresse att registrera deras reservdelar i SFH databas.

Vid pennan Thomas Lilja

En reaktion till “Anteckningar från Safirträff 2023

Lämna en kommentar

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close