Ett Zigenarliv

31393861_10215943990297316_3758954952257437696_nFör ett antal år sedan så stoppades mer eller mindre all civil flygverksamhet på Malmen. Orsaken var bullerklagomål från grannar och tillståndsprövningar för flygverksamheten som inte tillät flygning på kvällar och helger oavsett bullernivån på flygplanen.

Resultatet blev att Linköpings Segelflygklubb flyttade sin verksamhet till Finspång, Linköpings Fallskärmshopparklubb flyttade sin verksamhet till Motala och MVFK flyttade sin verksamhet till Saab Hangar 3. Två Safirer (SE-KUB och SE-LAZ) samt vår Bulldog SE-MEK kunde flygas över till Saab. De tre övriga Safirerna (SE-KUA, SE-KUC och SE-LAK) förrådsställdes på Malmen.

För två år sedan så fick vi inte längre ha kvar vårt förråd på Malmen. Det innebar att de tre kvarvarande Safirskroven även de flyttades via marktransport över till Saab Hangar 3.

När den nya hangaren på GAC – General Aviation Center på Saabfältet byggdes så meddelade MVFK att vi hade behov av två platser. En plats för vår Bulldog och en för en Safir. Eftersom ingen Safir var luftvärdig vid hangarens färdigställande så har vi lånat ut den till andra flygplansägare under tiden som vi renoverat SE-KUB.

Hangar 3 har under hela tiden haft rivningsplaner hängande över sig och förra året så realiserades de. Saab ställde upp med en ny bygglokal där vi kan få in två skrov (just nu SE-KUB och SE-KUC), ett antal vingar och vårt reservdelslager. Men det blir mycket trångt. För de tre övriga Safirskroven (SE-LAZ, SE-LAK, SE-KUA) fick vi till ett avtal med Flygvapenmuseum om att tillfälligt få nyttja deras förvaringslokaler. Men detta tillstånd gällde fram till 1/5 2018 då Flygvapenmuseum behöver utrymmet för sin egen verksamhet.

Under tiden så har MVFK försökt lösa ägandefrågan för Safirerna för att få till en långsiktig plan. Vilka skrov ska vi satsa på att hålla i luftvärdigt skick, vilka ska vi sälja av och ska vi t.o.m demontera något för att ha som reservdelar? Det bästa för Safirerna är givetvis att de hamnar hos en ägare som har tid och ekonomi att hålla dem i flygande skick. Ju fler Safiranvändare det finns i Sverige, ju bättre för MVFK. Det finns en gammal överenskommelse mellan FMV och personalklubbarna om att söka tillstånd från FMV för att kunna sälja skrov. Men tyvärr så har Försvarsmaktens och FMV jurister inte prioriterat frågan och vi har ännu inte fått något svar.

Därför så samlades vi på Flygvapenmuseum i onsdags kväll för att återigen flytta de tre skroven. Denna gång till en hangar inne på Malmen som Saab nyttjar. Allt var klart. Vi hade inpasseringstillstånd i vakten och det fanns folk på plats både på Flygvapenmuseum och i Saabhangaren för att hjälpa oss. Vi började flytta den första maskinen, SE-KUA och kom fram till vakten. Där blev vi mötta av vaktpersonalen som kollade våra besökstillstånd. Allt var grönt. Ända tills säkchefen på Malmen dök upp. Eftersom han inte kände till det hela så blev vi stoppade!

31564039_10215977840663554_8747292757682290688_nVi var mycket sugna på att lämna kvar KUA utanför vakten på Malmen, men drog sedan tillbaka henne till Flygvapenmuseum. Inne på muesumet så pratade vi lite med de gamla gubbarna som suttit och fikat och skrattat åt vår Safirbogsering fram och tillbaka. Vi hävdade som försvar att det helt enkelt var en bra kvällsmotion!

Efter lite förhandling av vår f.d. ordförande Bosse Svedevall så fick vi till slut tillstånd att komma in på Malmen. På Valborgsmässoaftonmorgonen samlades ett par medlemmar och genomförde en golgatafärd av Safirer från Flygvapenmuseum till Malmen. Nu har vi köpt klubben tid fram till hösten då Saab kommer att behöva hangaren för andra ändamål.

Vad lösningen blir då återstår att se…

Det som i varje fall är helt klart är att detta flyttande fram och tillbaka inte är hållbart för vare sig medlemmarnas intresse eller Safirernas välmående.

Klubbledningen kommer därför att driva på dialogen mot Försvarsmakten och FMV så att antingen får vi till ett slutgiltigt beslut i ägarfrågan i närtid eller så måste vi be Försvarsmakten/FMV hämta tillbaka de skrov som vi inte nyttjar alternativt får Försvarsmakten/FMV betala hangarhyra för att vi tar hand om deras skrov fram tills dess beslut kan tas.

31668186_10215977840503550_7073667083308892160_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close