EFLEVA 2018

IMG_3799I helgen pågår EFLEVA – European Federation of Light, Experimental and Vintage Aircraft årliga möte i Linköping. Tyärr har svenska EAA avdelningen inte deltagit så mycket i planeringen, så MVFK beslutade sig för att stötta Kjell Franzén med mötet.

Igår så inleddes mötet med ett studiebesök på Saab som arrangerades av Björn och Thomas. Först så fick de titta på en Gripen D på nära håll och prata med MVFK medlemmen Jakob som är testpilot på Saab. Sedan så blev det visning av Saab B 17 av MVFK medlemmen Sam. Avslutningsvis så bjöds det på fika och en historisk expose över de flygplan som Saab tillverkat fram till Gripen C/D/E och nu senast T/X.

IMG_3803På kvällen så samlades alla på Flygets Hus i Malmslätt där de olika deltagarländerna presenterade sina organisationer under tiden som det serverades mackor och öl.

Höjdpunkterna var presentation av svenska Blackwing och norska Equator. Två helt olika typer av flygplan, men de utvecklas bägge på liknande sätt av entusiaster som satsar all tid och i många fall även jobbar gratis. Användning av kolfiber gör skroven lätta. Bägge projekten tror att eldrift kommer att vara ett realistiskt alternativ inom några år. Equator har redan en hybridmotor. Blackwing siktar på den kommande 600 kg UL certifieringen, medan Equator i första hand kommer att vända sig mot hemmabyggarna.

Mötet fortsätter även lördag och söndag, men MVFK kunde tyvärr inte deltaga med någon representant på middagen på lördagskvällen. Tack Kjell för att vi fick vara med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close