Motor och fikarumsarbete

img_4004Idag tog arbetet med att få upp en av våra Safirer, SE-KUB, i luften igen fart på riktigt. Jag, Thomas Lilja, Jim Öhman och Håkan Johansson träffades på lunchen i byggnad 124 för att titta på den nedmonterade motorn och framför allt skicket på cylindrarna. Loma Air hade tidigare anmärkt på korrossion när de skulle utföra arbetet med att borra upp avgasventilerna. Men vår samlade bedömning var att skicket var normalt för en motorn med den ackumulerade flygtid som vår motor trots allt har. Loma är nog mer vana att nollställa motorer och då vill de kunna ge ut en ny EASA Form 1 som deklarerar skicket på motorn som ny igen. Dock så ansåg vi att en cylinder ska sprickundersökas och kamaxeln ska bedömas lite noggrannare om den ska bytas eller inte.

Senare på kvällen så samlades ett antal klubbmedlemmar i byggnad 124 för att träffa vår blivande EAA kontrollant Jonny Andersson och gå igenom de planerade åtgärderna. Han höll med om våra slutsatser. Nu är det upp till oss att skicka in ansökan om byggtillstånd för denna motor till EAA och dra igång arbetet!

För själva flygplanet SE-KUB så är arbetet redan väldefinierat. Det är i praktiken ”bara” en 100 h service och att sätta in ny radio. Vi planerar även att byta till bättre bromsar då de vanliga B-Safirbromsarna inte är mycket att hänga i julgranen.

Parallellt med detta så började vi städa upp i fikarummet i bygglokalen. Vi har fått bokhyllor av Saab där vi nu ställer upp all flyglitteratur. Ett bra fikarum är grundläggande för en flygklubb. Tanken är ju att arbetet med att få igång SE-KUB i första hand är ett sätt för oss att träffas och umgås  i klubben. Fikat är med andra ord lika viktigt som skruvandet på flygplan.

Om två veckor så samlas vi igen och då blir fokus på att börja rensa upp i själva bygglokalen. Förra veckan så tömde vi förråden på Malmen på de sista detaljerna så just nu är lokalen full med förvaringslådor som måste tömmas och flyttas upp i lagret.

Vi har också börjat diskussionen med Quintus i Ronneby om flytt av en C-Safir. Dock så lyckades vi inte sätta ner foten slutgiltigt i valet av SE-KUC eller SE-LAZ om vilken som vi ska behålla. Quintus avser dock att renovera Safiren från grunden och kommer bl.a. att klä om vingar och roder. Tanken är att flytt av flygplan ska kunna ske i slutet av januari eller början av februari. Efter det kommer det att finnas gott om utrymme för arbete med SE-KUB!

Tack till alla som kom förbi ikväll och God Fortsättning på 2019!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close