Grattis Bullen!

43879706_10217253067983440_4261447043349741568_n

Den 19 maj så fyllde Scottish Aviation Bulldog, eller SK 61 som den kom att heta i svensk tjänst, 50 år! Den har sitt ursprung i Beagle Pup, men innan Beagle hann leverera till sin första kund (Sverige) så gick de i konkurs och tillverkningen togs över av Scottish Aviation.

Totalt köpte Sverige in 78 Bulldogar och de tjänstgjorde som grundläggande skolflygplan i Flygvapnet, där de ersatte SK 50 Safir samt eldledningsflygplan för Arméflyget. Bulldog användes också för att träna AJ 37 piloter att avfyra Rb 05. Man hängde på en trådstyrd Rb 53 Bantam. Principen för styrning av Bantam och samtidigt flyga sitt eget flygplan liknade Rb 05. Efter att Flygvapnet gick över till SK 60 för grundutbildningen av stridspiloter så flögs de av TFHS på Ljungbyh för utbildning av trafikpiloter. SK 61 fanns även på många flottiljer som sambandsflygplan och norröver så utrustades de med skidor på vintrarna.

MVFK Bulldog, SE-MEK, tillverkades 1972 med tillverkningsnummer BH100/188 och fick tillfällig engelsk registrering G-AZWR. Den tjänstgjorde från 1972 inom arméflyget som en 61C med serienummer 61070 och fennummer 70, vilket den har kvar än i dag. Det s.k. ”FOA-kamouflaget” fick Bulldogarna i armétjänst innan den applicerades på AJ 37 Viggen.

60070 konverterades till 61D och flög fram till 1997-10-28 och ackumulerade totalt 2443,4 flygtimmar. Efter sin flygande karriär hamnade 61070 på Anders Ljungstedska skolan i Linköping som ett långtidslån från Flygvapenmuseum. 61070 användes där framför allt för utbildning av flygtekniker i att motorköra kolvmotorflygplan.

2009 började MVFK dra igång ett projekt att få en Bulldog i luften. Magnus Lundell hade genomfört en civil registrering av SE-LLM, så det fanns exempel på vilka mofifieringar och tillsyner som krävdes för att få till en civil registrering av en f.d. militär SK 61 ”Bulldog”. 61070 bedömdes vara ett passande objekt.

IMG_4350

Det genomfördes ett gediget arbete för att få 61070 i luften igen. Ett antal av MVFK medlemmar ställde upp på sin fritid och många investerade egna pengar i klubbkassan för att finansierade arbetet.

Motorfundament och vingbeslag sprickkontrollerades. Samtliga roder demonterades och inspekterades. Motorn skickades till Oddvar Böhm i Norge för åtgärd av korrossion på kamaxel, kolvbultar och lyftare. Befintliga Bendixmagneter byttes mot Slick. Tändkablar och tändstift byttes. Propellern genomgick stor översyn och navet byttes ut.

Avslutningsvis så lämnades registreringsansökan in och 61070 återföddes som SE-MEK. Den 28 juni 2012 så flög MEK för första gången med Pelle Englund vid spaken!

IMG_4348

IMG_4349

Fram till och med idag har MEK flugit 3465 h. Vi borde egentligen firat 1000 h i MVFK regi för ett litet tag sedan! Men vi får höja ett glas för MEK på Safir&MFI träffen om några veckor!

De senaste två åren har vi tyvärr haft en del problem. Det började med motorbultar som sprack. Förra året stod MEK i hangar större del av tiden för ommålning som tyvärr drog ut på tiden. När vi väl kom i luften igen så dröjde det inte många timmar innan vi upptäckte felaktigheter på propellern som ju precis varit inne på stor tillsyn. De senaste veckorna har det också varit stillestånd p.g.a oljeläckage och sprickor i avgasröret. Men nu är MEK flygfärdig igen! Inom något år är det dags för motorbyte och sedan kommer vi förhoppningsvis kunna flyga många år till framöver.

Air-Britain har tagit fram en jubileumsbok om Bulldog som ser trevlig ut. Vi kanske ska beställa hem ett par stycken i klubben?

P.S: Bulldog är inte den enda 50-årsjubilaren i dessa dagar. Den 22 maj var det 50 år sedan MFI-9 under ledning av Carl Gustaf von Rosen sattes in i strid i Biafra. Den 11 juli så är det också 50 år sedan MFI-15 premiärflög. MFI-15 var ju faktiskt en konkurrent i upphandlingen av nytt skolflygplan till svenska Flygvapnet som Bulldogen slutligen vann. Vi kanske få höra mer om detta på Safirmötet den 14-16 juni om jag kan övertala Fredrig Lagerquist eller Per Hazelius att säga några väl valda ord….

En reaktion till “Grattis Bullen!

  1. Tack ! Magnus Lundell för en fantastisk flygning med SK61 Bulldogg SE-MEK i samband med min födelsedag.
    MVH Krister Midhammar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close