Safir 75 år!

Marknadsföring av Saab Safir på den tid det begav sig

I fredags firades Saab näst första helt egna flygplanskonstruktion, Saab 91 Safir, sin 75-årsdag. Safir flög för första gången den 20 november 1945. När kriget började närma sig sitt slut så insåg Saab att de måste ge sig in på den civila marknaden. Lösningen blev tre projekt. Saab 90 Scandia, Saab 91 Safir och folkbilen Saab 92. Scandian blev ingen jättesucce, men både 91 och 92 kom att bli långlivade och uppskattade av motorentusiaster både på marken och i luften.

MVFK deltog givetvis både i själva firandet och i planeringen av firandet. Tyvärr så har vi fortfarande ingen egen Safir som är luftvärdig, men vår Bulldog SE-MEK deltog i luften som fotoflygplan och Thomas Lilja deltog i seminariet på Flygvapenmuseum där han berättade om Safirens tekniska egenskaper. Dessutom fick vi tag på en film av Ceylon Utterborns resor för att sälja Safir i Europa på 50-talet.

Alf Ingesson Thoors Safir dök upp redan i måndags och ställdes in i vår hangar, så MEK fick flytta på sig till facked bredvid. På fredagen så dök de övriga Safirerna ur Team 50 upp och välkomnades även av LFK med kaffe och kakor. Klubbens medlemmar hjälpte till med tankning. Per Wernholm ställde upp som kartläsare till Niclas Bååth som skulle leda formationen i sin 91A Safir SE-BNN.

Vädret var verkligen på vår sida. Under veckan hade starka vindar satt stopp för all flygning, men på fredagen var det strålande sol och vinden låg mer eller mindre rakt i banan på Saab. Niclas startade först i sin A-Safir, sedan kom SE-MEK och sist Team 50. Formationen samlade ihop efter start och styrde mot Malmen och Flygvapenmuseum. Först en passage med rök rakt över parkeringen och sedan en lång sväng som avslutades med att Team 50 gjorde en split. Alf stannade kvar för några minuters enskild uppvisning.

Team 50 i formation. Foto: Tim Jansson

På vägen tillbaka mot Saabfältet så passerade A-Safiren A.J, Anderssons grav i centrala Linköping. Därefter samlades formationen ihop igen och flög in med rök över Saabfältet. När uppvisningen var över så styrde A-Safiren och Alfs B-Safir mot Östra Harg för foto i rote. Bägge flygplanen hade försetts med en särskild 75-årsjubileumsmärkning som Fredric Lagerqvist tagit fram.

A- och B-Safir med 75-årsmålning. Foto: David Brohede
A- och B-Safir över Roxen. Foto: David Brohede
A- och B-Safir över Roxen. Foto: David Brohede

Här är en liten film som David Brohede satte ihop från dagens flygningar med Safir.

Seminariet går att se i efterhand på Flygvapenmuseums Facebooksida.

Läs mer om Safirfirandet hos LAE (1, 2, 3, 4 och 5) och Peter Liander.

Stort tack till Saab, Flygvapenmuseum, ÖFS, SFF och Saab Veteranklubb som var med och arrangerade. Samt givetvis till Team 50 och Niclas Bååth som var med och flög.

P.S: ”Näst första”? Jo….Saab licensbyggde till att börja med bl.a. Junkers Ju 86/B 3 i Trollhättan. Det första egenbyggda flygplanet var B 17, men det var i princip en ASJA konstruktion. Det var även B 18. Därmed så blev det första ”riktiga” Saabflygplanet J 21 som premiärflög 30 juli 1943. Safir blev alltså tvåa!

En reaktion till “Safir 75 år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close