Julgran 2020

Julgran med rök i foten. Foto: Bengt Bergholm

2020 har varit ett år med många tuffa motgångar. För samhället har Corona fått stor påverkan och för MVFK har det inneburit att vi ställt in mer eller mindre alla aktiviteter. Bl.a. så står projektet att renovera vår Saab 91B Safir SE-KUB helt stilla. Som lök på laxen kom motorproblemet för vår Bulldog som resulterade i att SE-MEK stod på backen en stor del av året. Till råga på allt så har starten av vintern varit snöfri och utan sol. Humöret i bott!

En av nissarna gör sig beredd för att flyga. Foto: Bengt Bergholm
Tankade och klara för flygning. Foto: Bengt Bergholm

Därför så var det skönt att få vakna upp på lördagen till finfint väder för att kunna genomföra årets Julgransflygning. Privatflygarna i Linköping har lyckats genomföra Julgran de flesta av de senaste åren. I år lyckades även Försvarsmakten bra. Både Flygskolan med sina Saab 105/SK 60 och Transportflygdivisionen med en fyrgrupp Tp 84 Herkules har hedrat Linköping med fina överflygningar. Nu var det allmänflygets tur.

På grund av Coronarestriktionerna så samlades vi utanför LFK klubbhus för genomgång inför flygningen. Hela nio flygplan hade vi lyckats få ihop. Samtliga LFK maskiner, SE-IUD, SE-KIT, SE-LRL, SE-KMH och SE-MEB och två privata maskiner, SE-XTT och D-ENGM. Dessutom dök Affe upp med SE-KVU från Skövde. Som fotomaskin så deltog MVFK Bulldog SE-MEK.

Julgranen öve Roxen. Foto: Bengt Bergholm
Julgranen mot himlen. Foto: Bengt Bergholm

Vi hade förberett flygningen med att prata med Östgöta kontroll så att de hade vår rutt och vilka maskiner som deltog i formationen. Saab- och Malmentornen var stängda. D-ENGM var den enda som fick en transponderkod och eftersom den har Mode S med extended squitter så syns rutten på Flight Radar 24.

Hela förbandet taxade ut från GAC och ställde upp på bana 11 med SE-MEB i spetsen. Efter start så genomfördes en svag stigande vänstersväng så att det till slut blev en 360 graders sväng över plats på Saab så att förbandsmedlemmarna kunde samla ihop julgransformationen.

Rutten genomfördes på mellan 1000-1500 ft. När vi passerade större orter så tändes alla strålkastare för att symbolisera ljusen i julgranen. Rutten mellan Borensberg och Mjölby genomfördes i kraftigt motljus, vilket är lite besvärligt vid formationsflygning. Det finns dessutom massor av vindkraftverk, så där höll vi 1500 ft hela sträckan.

Vänster flank på granen. Foto: Bengt Bergholm
På väg mot Borensberg. Foto: Bengt Bergholm

På väg in mot Linköping så passerade vi över Tornby köpcentrum där alla landbaserade Linköpingsbor trängdes för att köpa de sista julklapparna. Affe som låg längst bak i KVU hade rökaggregatet igång så att julgranen syntes tydligt från marken. Efter passagen av Tornby gick förbandet upp på medvinden på Saabfältet och delades upp i rotar för landning bana 29.

När alla flygplan var genomgångna efter flygningen så samlades vi inne i klubbhuset för debriefing och en kopp kaffe. Alla var nöjda med flygningen som genomförts på ett mycket flygsäkert sätt.

Under julledigheten så får vi passa på att flyga. Så här i Coronatider så är trots allt flygning ett av de bästa sätten att umgås. Vintersolståndet är snart här och förhoppningsvis så börjar det vända mot ljusare tider.

God Jul önskar flygklubbarna och privatflygarna i Linköping.

Coronasäker uppställning av Julgransflygarna. Foto: Bengt Bergholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close