2020 i backspegeln

MEK över Östra Harg

2020 började med stora ambitioner på verksamheten. Vi började att städa upp i vår bygglokal inne på Saab. Den har efter alla flyttar fyllts med bråte varav en hel del inte har med vare sig Safir eller Bulldog att göra. Tanken var att Flygvaenmuseum och Swedish Air Force Historical Flight skulle få titta igenom hyllorna om det var något de kunde ha nytta av.

Vi demonterade motorerna från LAK och LAZ och körde över dem till vår bygglokal där vi sedan plockade loss alla cylindrar. Tanken är att få ihop minst en uppsättning cylindrar till KUB. Precis när vi var klara med detta så dök Coronan upp och alla större inomhusaktiviteter lades på is.

Årsmötet blev därför Coronaanpassat och kördes för första gången på distans via mail och frågeformulär. Styrelsen har under året också genomfört det mesta av vår verksamhet på distans via mail. Det har fungerat bra, men givetvis så saknar vi den personliga kontakten över en kopp kaffe.

Vår Bulldog har flugit ca 150 h per år sedan den kom i luften i civil regi. Styrelsen hade planerat in ett motorbyte och kassan innehöll också tillräckligt med pengar för detta. Tyvärr så upptäckte vi under våren en spricka i motorblocket som innebar att vi blev tvungna att köpa in en helt ny motor. Tack vare Sven Larssons kontakter och övertalningsförmågor så lyckades vi till slut få till en bra överenskommelse som gjorde att motorbytet kunde genomföras. Men resultatet blev ändå att vi inte kunde flyga från den 28 mars till 30 september. I år stannade därför flygtidsuttaget på MEK på ca 70 h. Eftersom många medlemmar inte flugit Bulldog på ett tag så anordnades två återinflygningshelger med servering av hamburgare.

Efter flera års diskussioner med FMV och Försvarsmakten fick vi äntligen ett beslut i ägandeskapsfrågan avseende våra Safirer. Efter långa och kostsamma diskussioner med Transportstyrelsen så fick vi till slut också till alla papper! Vi kunde därmed fulfölja den Safirstrategi som beslutats om för ett par år sedan. Fokus blir på att få KUB i luften och sedan fortsätta renovera LAZ. KUC har vi redan för ett år sedan skickat ner till Ronneby och där renovering pågår med hjälp av medlemmar i Safirklubben Quintus. Under våren så såldes LAK till Team 50 medlemmar i Västerås och KUA till England. MVFK kommer att stötta dessa två projekt och hoppas på att fler Safirer kommer i luften i närtid. Under tiden som arbetet pågår med att få ordning på KUB så hyr vi ut vårt ena hangarfack till LSFK som förvarar sin Husky där under vintern.

MVFK har stor stötting av Saab i form av bl.a. vår renoveringslokal. Under året så har klubben dessutom fått sponsring av Saab som hjälpt oss att klara av ekonomin då inkomsterna från Bulldogsflygningen uteblivit.

Då en hel del av vår flygverksamhet håller hus på GAC så har vi skrivit ett avtal om hyra av ett litet rum i LFK klubbhus. Tanken är att ställa in lite dokumentation för Safir och Bulldog samt lite verktyg. Just nu används rummet mest för förvaring av stolar samt ett par skåp för Hemvärnet och FFK verksamhet.

Den 20 november så firades Saab Safir på 75-årsdagen. MVFK var med i planerande at detta firande och vår tekniska chef Thomas Lilja deltog i den videosända paneldebatten. MEK deltog sedan i överflygningarna av Flygvapenmuseum, Linköping och Saab som fotoflygplan.

2020 avslutades med traditionsenlig Julgransflygning där flygplan från Linköpings Aeronauter deltog. Extra kul var att piloterna i samtliga flygplan är MVFK medlemmar! Även här deltog MEK som fotoflygplan.

Nu får vi hoppas på ett betydligt bättre 2021. Förutsättningarna är bra. MEK har en ny fin motor som ska räcka till minst 10 års fortsatt flygning. Alla papper är klara avseende KUB så får vi bara till några arbetskvällar så ska vi nog få ordning på både motor och flygplan.

God fortsättning på 2021!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close