Som Bambi på hal is

På väg ut över Vättern i MLH

I lördags så anordnade Alf Ingesson Thoor m.fl. en isflyin på Bottensjön vid Karlsborg. Pelle Englund hann boka MVFK Bulldog SE-MEK före mig, så jag tog i stället och lånade LSFK Husky SE-MLH.

Eftersom Huskyn inte har motorvärmare installerad så fick jag åka till klubben en timme innan tänkt start och placera en kupévärmare vid luftintaget för motorn och en filt ovanpå för att få upp temperaturen på cylindrar och olja. Ytterluftstemperaturen låg runt -10 grader så det gällde att få upp temperaturen på motorn innan man lät batteriet jobba för att dra runt startmotorn.

Jag och Johanna hade förberett oss med flytvästar och isdubbar utifall det värsta skulle inträffa. Jag funderade dessutom en smula på själva passagen över Vättern då det var öppet vatten där, men valde att stiga till 3000 ft för att få lite bättre marginaler i stället för att gå runt.

Väl framme vid Bottensjön så såg jag att det var full aktivitet på isen. Ett tjugotal flygplan hade dykt upp och det fanns andra aktiviteter på isen som skärmflygare, isjakter och skridskoåkare. Man fick hålla ögonen öppna vid landning och taxning för att undvika alla andra aktörer som kanske var något ovana vid flygplan på isen.

Två Safirer var på plats och Per Sjöman som flög SE-IGO berättade att det var en smula lurigt att taxa av banan som bestod av ren glansis. Bromsarna tog inte, så det var svårt att vrida runt noshjulet för att få till styrningen.

Huskyn parkerad på Bottensjön med filt över motorn
Affes Safir parkerad strax utanför hans hus
MEK på plats

Vi parkerade Huskyn och lade vi på en filt över motorhuven för att hålla värmen. Sedan gick runt för att hälsa på de andra besökande piloterna. Affe, som bor precis vid stranden där vi parkerat våra flygplan, hade arrangerat med kaffe och bullar. Jag hade dock tagit med ett eget förråd för säkerhets skull! Fika är allvarliga saker.

Ett antal andra flygplan från Linköping dök upp under dagen, SE-MAT, SE-KIT och SE-XOP. Trevligt att prata lite flyg utomhus med andra så här i Coronatider, men efter en stund så fick kylan oss att ta beslut om att vända åter mot Linköping. Starten blev också intressant. En smula sidvind och spegelblank is gjorde att man fick hålla upp mot vinden redan när man rullade på marken under starten. Inte varje dag det inträffar.

Hur som helst så var det ett strålande flygväder och det var trevligt att titta ner på Sverige i vinterkläder med is och snö. Fullt med folk som åkte skridskor och skidor och det fanns banor plogade på nästan alla isytor. Total flygtid under dagen blev 45 minuter till Karlsborg och 30 minuter tillbaka. En fin dag! Nästa helg så blir det nog till att testa på lite långfärdsskridskor!

Vi får se om vi lyckas få till en Isflyin i närheten av Linköping de närmaste veckorna. Vi var ute och tittade på isen på Roxen i fredags men bedömde då att isen var för ojämn för att det skulle gå att landa med alla typer av flygplan. Men lite värme någon dag kobinerat med nattkyla efteråt kan ändra på förutsättningarna för det.

Isformationer längs med stränderna men fortfarande en del öppet vatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close