Udda flygplan i FC FK

LAE har haft ett inlägg om flygplan i FC FK regi. Han hittade även en gammal artikel i LFK ”Kontakten” om FC FK verksamhet. Det fick mig att jaga lite mer fakta. Att MVFK fick tre Safirer från FC FK (SE-LAK, SE-LAO och SE-LAZ) och tre från F3 VFK (SE-KUA, SE-KUB och SE-KUC) vid sammanslagningen år 2009 vet nog de flesta. Likaså att vi numera enbart flyger en Bulldog, SE-MEK. Men för de nyare medlemmarna i klubben kan det kanske vara kul att få veta lite mer om de flygplan utöver Safirerna som hanterades av FC FK. Jag bad därför Bosse Ahremark om lite mer information.

BA-4b

SE-XCC fick en årstillsyn genonförd på plats i Vårgårda och flögs sedan hem av Michael Törnberg (som var med och startade FC FK). De arbeten vi gjorde hemma var byte av radio och en ny transponder samt installation av ELT. En del större motorarbeten genomfördes av Leif Pettersson och Sven Larsson med byggtillstånd av EAA. Ett litet missöde under start innebar en liten lagning av vänster skevroder annars så gick BA-4-an mkt bra i klubben. Själv flög jag BA-4-an den 25 mars 1992 för första gången och den min sista flygning i SE-XCC var den 18 juli 2005.

Bo Ahremark och Leif Pettersson med BA-4b

BA-11

Flygplanet hämtades med lastbil i Vårgårda. Den var demonterad tidigare men var i gott skick. Den hade i Vårgårda råkat få en fallskärmshoppare som landade på bakkroppen men skadan från detta var hanterat av STIL-Air AB.

När FCFK tog över BA-11 så var den ensitsig, saknade stol i framsits och reglagestången till bränslekran satt i vägen för en stol. Styrspaksfäste och motorreglage fanns dock monterade i framsits. Den saknade också radio, transponder och ELT. Det gick också rykten om att motorn var i dåligt skick efter att ha stått länge. Motorn lämnades till en av motorkillarna på Nyge Aero som kontrollerade att allt var i sin ordning.

Ahremark byggde en ny stol i framsits samt flyttade reglaget till bränslekran. Radio och transponder monterades på ryggstödet på den nya främre stolen och ELT monterades bakom sittbrunnen. Det fanns lite korrosion i bl.a. vingstöttor som togs bort och korr-skyddades på nytt. Ett enklare system för att montera och möjliggöra öppning/fällning av den främre huvdelen monterades också. Infästningen av sidroder modifierades också. Efter ihop-montering så genomförde Carl Olsson ett antal flygningar innan vi andra flög in oss. Vi följde ett typiskt EAA flygprovprogram och upprättade en flyghandbok utifrån våra flygningar och de flygningar som gjordes initialt med BA11.

Under tiden i FCFK fungerade fpl bra. Vi utnyttjade en certifierad tekniker för en korrosionskontroll som underkände kamaxeln (i onödan). Vi fick byggtillstånd för byte av kamaxel. Kamaxel skickades till USA där man återställde den. Kammen återmonterades sen med nya stötstänger. Annars så hade vi inga större problem med flygplanet, det vanliga strulet med insprutningssystemet, läckande bränslefilter, dålig radio (TERRA), glappande sporrhjul förekom.

För att slippa träsmak där bak så införskaffades en bättre sittdyna och flygplanet försågs med möjlighet till bullerdämpat headset i baksits. Min första flygning i SE-XCK var  den 17 november 1996 och jag höll på till den 12 maj 2006.

BA-11 innan ombyggnad i framsits
Byggtillstånd BA-11
Flygutprovningstillstånd BA-11

Aero L-60 Brigadyr

Ahremark och Leif Pettersson var i Kåremo för att köpa en SK61 propeller till en Steen Skybolt då vi såg Brigadyren. Vi blev erbjudna att köpa den och efter kontakt med ett antal medlemmar och en rejäl prutning så köpte vi flygplanet. Vi körde flygplanet direkt till F17-s flygverkstad där man relativt billigt och mkt försiktigt blästrade hela utsidan av flygplanet.

Efter genomfört arbete på F17 så tog vi hem flygplanet på två släpvagnar. Arbetet påbörjades så smått men arbetsinsatsen att iordningställa flygplanet samtidigt som de luftvärdiga flygplanen skulle underhållas blev tungt. En del handlingskraftiga medlemmar fick jobb på andra håll i landet varför arbetet på Brigadyren gick på sparlåga.

Till slut la vi ut flygplanet till försäljning och det såldes till Litauen. Efter cirka 3 år så var den ny ägaren i luften med flygplanet.

Kabinen på Brigadyren
Brigadyren framför BAKOM på Malmen

Idag flyger MVFK enbart Bulldog, men så fort Coronaepedimin går förbi så ska vi jobba på att få en Safir i luften igen. Jag och förra ordföranden Bo Svedevall har vid fikabordet ett par gånger tagit upp tanken på någon trevlig liten maskin. Varför inte en BA-4? Vi får se hur stort intresset är bland våra medlemmar för något sådant framöver.

P.S: Tyvärr så havererade BA-11:an år 2016. Det var dock ett antal år efter att den slutade flyga i FC FK regi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close