Safirfrågan är löst!

SE-KUB och SE-LAZ inför landning på Malmen. Foto TIFF 4-2013

Den 6 september 2009 bildades MVFK genom en sammanslagning av de bägge personalflygklubbarna på Malmen, F 3 Veteranflygklubb och FC Flygklubb. Med sig in i det gemensamma boet tog de bägge klubbarna med sig tre stycken Safirer vardera. FC FK tog med sig SE-LAK, SE-LAO och SE-LAZ. F 3 VFK tog med sig SE-KUA, SE-KUB och SE-KUC.

Tyvärr så ändrades aldrig ägartillhörigheten i Transportstyrelsens register för SE-KUA, SE-KUB och SE-KUC. En av orsakerna till detta var tolkningar av det avtal som klubbarna skrivit med FMV om att Safirerna inte fick säljas vidare utan skulle i så fall återsäljas till Försvarsmakten.

MVFK har under ett antal år försökt fått ett nytt beslut i ägandefrågan. Under tiden så hamnade alla flygplan i malpåse och flyttades fram och tillbaka mellan diverse temporära förvaringplatser runt omkring i Linköping.

Den 6 maj 2020 kom ett brev med ett nytt beslut till MVFK. Enligt detta beslut så ändras avtalen så att ”villkoren avseende återförsäljning till FMV/Försvarsmakten samt begränsningarna i möjligheten att fritt överlåta eller försälja flygplanen tas bort”.

Äntligen! MVFK lade ut annonser för försäljning av SE-LAK och SE-KUA. Det skrevs snabbt kontrakt med köpare i Västerås för SE-LAK och i England för SE-KUA. SE-KUC hade redan året innan överlåtits till Safirklubben Quintus i Ronneby.

Nu uppstod nästa utmaning. Att uppdatera ägarhandlingarna i Transportstyrelsens register. Att sälja en bil är lätt i Sverige. Det är bara att fylla i den nya ägarens namn och personnummer på registreringsbeviset och skicka in till Transportstyrelsen. Att sälja flygplan är inte lika enkelt. Listan över dokument som ska bifogas är lååååång.

Äganderättsändringen för SE-LAK gick snabbt eftersom den redan ägdes av MVFK. För SE-KUA, SE-KUB och SE-KUC var det värre.

Först var vi tvungna att rätta till den gamla äganderättsändringen som aldrig genomfördes 2009, d.v.s. från F 3 VFK till MVFK. Eftersom F 3 VFK inte längre existerar som klubb så var det svårt att följa instruktionerna och t.ex. skicka in ett konstituerande mötesprotokoll som är mindre än 12 månader gammalt. De tidigare ordförandena i F 3 VFK, FC FK samt ordföranden i MVFK signerade därför en redogörelse för hur sammanslagningen gick till och bifogade beslutet avseende ägandet av Safirerna.

Många brev blev det sedan som skickades fram och tillbaka mellan MVFK och Transportstyrelsen. Men för en vecka sedan så kom till slut beslutet att överföringen av SE-KUC till Quintus hade godkänts! Sedan var det bara att använda samma metod för överföringen av SE-KUA och SE-KUB. SE-KUA skulle sedan avregistreras i Sverige för att den nya ägaren i England ska kunna ta ut ett nytt engelskt registreringsbevis. I fredags kom äntligen besluten att äganderättsändringarna för SE-KUA och SE-KUB hade godkänts!

Därmed är numera MVFK formell ägare av SE-LAZ och SE-KUB!

Nu kan vi fortsätta den renovering av SE-KUB som påbörjades för ett par år sedan, men som p.g.a. bl.a. Corona stått still under året. Först ska vi städa upp i byggnad 124, sedan ska vi få ihop sex stycken cylindrar så att vi kan börja sätta ihop motorn. Vi ska också försöka arrangera den utlovade tekniska kursen på Safir. Troligtvis blir det en distanslösning p.g.a. Corona.

De nya ägarna av klubbens tidigare Safirer har också påbörjat renovering. SE-KUC har kommit längst. Den kommer inom kort att målas i samma gula färg och ha beteckningar från sin första tid på F 5 i Ljungbyhed. SE-LAK kommer att renoveras i Västerås och förhoppningsvis nyttjas av Team 50 nästa år. SE-KUB håller på och renoveras i England och kommer också vara i luften framöver. Det är dock inte helt enkelt att renovera en Safir. Motorerna tillverkas inte längre och det är svårt att få tag på reservdelar. Samma sak med propellrar samt däck till B Safirer. Instrumenten är gamla och det gäller att hitta någon erfaren instrumenttekniker som kan fräscha upp dem.

Förr eller senare måste även MVFK ta beslut om att byta vissa delar mot modernare detaljer. Vi kommer i varje fall direkt byta ut de gamla gummibälgsbromsarna på SE-KUB till mer moderna varianter. Sedan ska ny 8,33 kHz radio och Mode S transponder installeras. När vi sedan är klara med KUB så kommer LAZ att ställas in i By 124!

Den 20 november fyller Saab Safir 75 år. Det ska vi fira! Om allt går som tänkt så kanske MVFK är en Safirklubb igen nästa sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close