MEK färdigmekad!

Första flygningen med MEK efter motorbytet

Efter ett halvår på backen är äntligen vår Bulldog SE-MEK i luften igen! Det var under ett underhåll tidigt i våras som vår tekniker Håkan upptäckte en spricka i blocket. Vi hade märkt att motorn drog mycket olja, men trodde att det berodde på slitna kolvringar. Styrelsen hade planerat att byta motor denna vinter, men nu kom tyvärr bytet mitt i flygsäsongen och eftersom även blocket behövde bytas så riskerade kostnaden för bytet att helt tömma klubbens kassa.

Många medlemmar har ställt upp för att få MEK i luften igen. Jag vill dock särskilt peka ut Sven Larsson, vars kontakter med Piper i Tyskland resulterade i att kostnaderna för den nya motorn inte sköt i höjden. Vi slapp betala extra pantavgift när vi skickade in det trasiga blocket. Dessutom hade vi lite tur då dollarkursen sjönk och den tyska momsen sänktes innan vi skulle betala! En som också har stöttat mycket är Johan Rex, som bl.a. hjälpt till med renovering av nosstället. Stort tack även till Anders Ljungstedts gymnasium som monterade ur en höjdstyrlina ur sin Bulldog så att vi kunde ersätta den som var korroderad i MEK.

Håkan har lagt ner ett stort jobb på att få MEK i luften igen. Förutom motorbytet, nosställsrenovering och byte av styrsystemslinan så har motorfästat svetsats om, dämpklossarna bytts ut, startmotorn bytts ut, nytt avgasrör installerats samt 50 h och årlig tillsyn genomförd.

Nu har vi en ny och fräsch motor som det gäller att sköta om så att vi får ut ca 15 års problemfri flygning framöver. Styrelsen har gått ut med rekommendationer baserat på Lycomings instruktioner. Under de första timmarna ska motorn gå varmt (lägst 65% effekt). Dessutom ska man undvika snabba temperaturväxlingar.

Den 10 oktober så genomför MVFK en återinflygningsdag för klubbens medlemmar. Givetvis är alla välkomna, även de som inte flyger MEK. Det bjuds på hamburgare och vi kommer bl.a. att diskutera det kommande arbetet att få upp en av våra Safirer, SE-KUB, i luften igen.

MEK före flygning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close