Ny motor till MEK

series-engine-360

Tyvärr så hittade vår tekniker Håkan en spricka i motorblocket på SE-MEK vid senaste underhållet. MVFK har misstänkt att något var galet eftersom motorn har dragit en hel del olja senaste tiden. Vi trodde dock att det rörde sig om slitna kolvringar då motorn gick på förlängning.

Styrelsen hade planerat ett motorbyte till vintern, men nu blev det mer bråttom. Eftersom det blir byte av block och dollarkursen är hög så blir kostnaderna för motorbytet betydligt högre än tidigare planerat. Klubbens ekonomi är bra, men likviditeten kommer att bli hårt ansträngd.

Styrelsen har med hjälp av Sven Larsson tittat på en hel del olika alternativa lösningar och det bästa blev en ny Lycoming IO-360-A1B6 från Global Aviation i Tyskland. Vi har snabbt lagt in en beställning på ny motor och ny startmotor. Den sätts ihop hos Lycoming i USA och levereras till oss i Linköping. Den beräknas levereras om ca sex veckor, så förhoppningsvis så har vi MEK i luften igen till sommaren.

För att säkerställa klubbens likviditet så har vi gått ut till klubbens medlemmar med erbjudande om förnyade medlemslån. Vi kommer också att lägga ut två av klubbens Safirer till försäljning inom kort.

Den nya motorn kommer att ha minst 1800 h tillgängligt. Det innebär att vi med normalt årligt flygtidsuttag kommer att kunna flyga Bulldog i Linköping minst 12 år framöver!

2 reaktioner till “Ny motor till MEK

  1. Karl-Gunnar Astlid 10 Maj 2020 — 8:20 e m

    Var var sprickan belägen? Ing Borgefors/FC gjorde på 70-talets slut mätningar av hur vevhuset rörde/”böjde” sig under belastning. Efter de vevaxelbrott vi hade då. Hade ansvaret för Uh på LY 5 då.

    Gilla

    1. På vänster sida strax över startmotorns infästning. Vi kollade runt med firmor som hävdade att de kunda laga skador i motorblock, men fick svaret att skadan satt i en för högt belastad del av motorn.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close