Till minne av Jan Angner

Janne i mekartagen i MVFK hangar 2015

Malmens Veteranflygklubb – MVFK kassör Jan Angner omkom den 26 augusti i en olycka under seglats från Visby till Askersund. Klubben höll kvällen den 27 september en minneskväll där medlemmar kunde dela med sig av sina minnen om Janne. Det blev en stund fylld av berättelser och några glada skratt i sorgen.

Janne var under många år en kunnig och uppskattad flygingenjör i Flygvapnet.

Han började sin militära flygkarriär 1966 och tog examen från GFU – Grundläggande Flygutbildning från Flygskolan på F 5 i Ljungbyhed den 12 maj 1967 och fick ta emot sina flygvingar. Därefter genomförde han TIS – Typinflygning och GFSU – Grundläggande Flygslagsutbildning A 32 Lansen på F 7 i Såtenäs. Han sadlade om till Flygingenjörsaspirant och tog Civilingenjörsexamen från Chalmers Tekniska Högskola 1971. 1972 hamnade han som Flygingenjör på F 16 i Uppsala och flög J 35 Draken, 1980 över till F 13 i Norrköping och JA 37 Viggen och sedan tillbaka på F 16 1994 fram tills 2001 då han började på Saab som provflygare där han deltog i utprovning av JAS 39 Gripen.

TU – Taktisk Utprovning JA37 1980. Janne längst till vänster

Efter sin karriär som provflygare på Saab blev Janne utnämnd till Materielgruppsansvarig på Saab för styrsystemet på Gripen. Inte ett lätt uppdrag då det är ett avancerat system och det var mycket fokus på det efter de första haverierna, men Janne lyckades strukturera upp arbetet. Han avslutade sin tid innan pension från Saab som Chefsingenjör.

När man pratar med gamla kollegor till Janne så är det nyfikenheten och lusten att testa nya saker som kommer upp i diskussionen. Janne gjorde i samband med en vinterövning i Flygvapnet ett bejublat experiment där han ståendes på skidor i full fart nedför en slalombacke utlöste en fallskärm. Resultatet blev ett brutet nyckelben och en god historia att berätta på kommande mässkvällar.

Vid test av Gripen så övervakas flygplanet från backen av ingenjörer i ”Houston”. Vid ett tillfälle när Janne flög så flyttades navigeringssystemet plötsligt från Östergötland till mitten av Danmark. När teknikerna frågade vad som hänt så blev svaret ”Ingen aning, jag fipplade bara lite med knapparna”. Janne kunde inte sitta sysslolös utan att göra något. Faktum var att det fanns en hemlig plan bland ingenjörerna att installera en stor röd knapp i kabinen på ett provflygplan med texten ”rör ej!”. Sedan lyssna på radion och vänta på att Janne skulle säga ”det hände ju ingenting!”. Att han skulle trycka på den röda knappen var ju självklart.

I MVFK och innan dess FC FK var han under många år klubbmedlem, medlem i styrelsen och klubbens kassör. Det har inte alltid varit en helt enkelt uppgift då klubbens ekonomi varit mycket ansträngd som konsekvens av de många flyttarna av verksamheten från Malmen till Saab och de återkommande behoven av flygplansrenoveringar. Men tillsammans med övriga styrelsen och klubbmedlemmar så har Janne hela tiden lyckats att hålla svarta siffror i ekonomin.

Janne ställde alltid upp på klubbaktiviteter och klubbkvällar och var med och underhöll våra flygplan och gjorde i ordning våra lokaler. Varje klubbkväll brukade vi tillbringa lika mycket tid i fikarummet som kring flygplanen och där fick vi möjlighet att dela Jannes erfarenheter av flyg och föreningsliv.

Förutom MVFK så har Janne engagerat sig i många andra föreningar. Bl.a. var han under många år drivande i långfärdsskridskoklubben Bråvallaskrinnarna i Norrköping. Detta hade vi i MVFK stor nytta av då vi kunde lära av bra och dåliga erfarenheter i andra föreningar. Det har varit en del stormar i MVFK genom åren och då kunde Janne gjuta olja på vågorna baserat på sin kunskap om regelverk i föreningsliv.

Friluftsmänniskan Janne

En kamrat och förebild för oss i klubben har på tok för tidigt gått ur tiden. Janne, vi kommer att sakna dig!

/Kamraterna i MVFK

Tackkort från Jannes familj till MVFK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close