Mera cylinderjobb

Vattenblästring pågår!

Arbetet fortsätter med att få fram sex stycken cylindrar till MVFK Safir SE-KUB. Av de första som vi hade tänkt använda oss av visade sig fyra ha sprickor i toppen mellan tändstift och ventiler. Vi har därför demonterat ett antal cylindrar från tre andra motorer som vi har liggande i By 124 på Saab. Valet blev att undersöka cylindrarna från motor s/n 758 som tidigare satt monterad i SE-LAZ.

För att få till bra förutsättningar för sprickundersökning så måste vi göra ren cylindrarna från koks som ackumulerats under åren efter framför allt flygning med blyad bensin, 100LL. Vi kontaktade företaget ”Vattenpolerat” som ligger i Tannerfors. De erbjöd sig att testa på en cylinder som vi kasserat p.g.a. korrossion och resultatet blev mycket bra. Idag så rengjorde vi alla cylindrarna till s/n 758 och vi testade även på att rengöra en kolv. Resultatet blev strålande!

Cylinder före rengöring…
Cylinder efter rengöring!
Kolv före rengöring…
Kolv efter rengöring!

Nu är nästa steg sprickundersökning och efter det så ska vi skicka iväg cylindrarna på byte av ventilsäten, borra upp ventilstyrning samt hona upp cylinderväggarna. Sen blir det dags för det roliga, d.v.s. att sätta ihop den nya motorn och få SE-KUB i luften igen!

Sex stycken rena cylindrar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close