The final flytt!

72355462_10157771384923417_4338026031064547328_n

I måndags inträffade stunden vi visste skulle komma förr eller senare. MVFK lämnade Malmen för gott. Vi kunde inte längre vara kvar i Flygskolans hangar. Med andra ord, dags att flytta Safirer genom Linköping igen.

De senaste åren så har vi flyttat Safirer fram och tillbaka över Linköping efter att vi inte längre kunde flyga från Malmen.

Det började med att vi flög över LAZ och KUB till Saab och baserade i Hangar 3. Sedan när vi inte längre kunde förvara våra resterande flygplan i gamla Framom på Malmen så flyttades KUA, KUC och LAK över på biltransport till Hangar 3.

Nästa steg i flyttcirkusen inträffade när Saab rev Hangar 3 för att möjliggöra ut byggnad av fältet. Ingen av Safirerna var då luftvärdig! Vi flyttade därför in KUB och KUC i By 124 på Saab. KUA, LAZ och LAK flyttades till Flygvapenmuseums förråd i närheten av Malmen.

När sedan Flygvapenmuseum började nyttja förrådet för visning av sina flygplan så flyttades KUA, LAZ och LAK in i Saab:s hangar på Malmen. Där fick de stå ett antal månader tills Saab behövde plats för förvaring av SK 60. Därefter så fick de ett par månader till i hangaren bredvid som tillhör Flygskolan, men nu kunde vi tyvärr inte stå kvar där heller.

Peter Lundgren kunde låna en Dallasjeep och ett Amsläp som precis rymmer ett Safirskrov på bredden. Vi valde att genomföra flytten på kvällen för att ha så lite trafik som möjligt. Stabben på Safirerna är egentligen lite för bred för att transportera på vanlig väg.

IMG_5089

Först ut blev LAZ. Efter en del baxande och trixande så fick vi upp LAZ på släpet och började resan mot Saab. Jag lade mig bakom Dallasjeepen med varningsblinkers på för att ingen skulle försöka sig på en dum omkörning. När vi nästan var framme så smög en polisbil upp bakom oss. ”Attans, nu kommer de att stoppa oss och mäta bredden på vår transport!”. Men det verkade som de faktiskt tyckte att vi hade planerat transporten tillräckligt bra, eller så blev de lite avskräckta av att det såg ut som en militär transport. Hur som helst så for de vidare på något viktigare uppdrag.

På Saab blev vi mötta av ett antal medlemmar som hjälpte till att stuva om i hangarerna så att LAZ skulle få plats. Viktor Lindman hade ställt upp med en del av sitt hangarfack och vi valde att ställa LAZ där då det är den Safir som vi tänker renovera efter att vi fått upp KUB i luften igen.

IMG_5098

Sedan blev det två turer till genom Linköping för att hämta KUA och LAK. Dessa två ställde vi in mellan MEK:s fack och det fack som MVFK hyr ut till David Pajus Cessna. Nu är det rejält trång mellan flygplanen, men vi bedömde att det ändå ska fungera att dra MEK och Cessnan in och ut i hangaren.

Frågan är vad de som mötte oss i trafiken egentligen trodde pågick? Fast folk kanske är vana. Det har ju genom åren genomförts ett antal udda transporter av flygplan genom Linköping.

Vi har dock fortfarande lite saker kvar på Malmen. En UND-vagn som vi inte lyckats bli av med ännu och en rulltank som står vid Ljungstedska skolan.

En epok är dock över. Från att varit personalflygklubbar för F 3 och FC så är vi nog numera en ren veteranflygklubb. Detta är något som kommer att tas upp på vårens årsmöte. Det enda band vi har kvar till Försvarsmakten är nu frågan om ägandeskapet av Safirerna. Vi hoppas att det löses snart så att vi kan planera vad vi ska göra med LAK och KUA. KUC har vi ju redan sedan tidigare valt att lämna över i F 17 Quintus ömma vård för att renovera till flygande skick!

Tack till alla medlemmar som ställde upp och extra tack till Peter Lundgren som ställde upp med transport och Viktor Lindman som lånar ut sin hangar!

IMG_3002

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close