MVFK är nu tanklösa

Lyft av den första tanken

Efter flytten från Malmen så höll MVFK till på Saab i dåvarande Hangar 3. Utanför hangaren placerades två stycken 8000 L betongcisterner för Avgas 100LL. Tankarna hade MVFK erhållit från Försvarsmakten och de hade flyttats från Östersund ner till Malmen. De flyttades sedan från Malmen till Saab med hjälp av firman Tungservice.

2017 revs Hangar 3 för att göra plats för den planerade ombyggnaden av banan. MVFK fick då en ny bygglokal på Saab i By 124, men där finns det enbart plats för flygplan med avmonterade vingar. Våra Safirer spriddes ut över hela Linköping.

Då Hangar 3 hela tiden varit planerad att rivas så hängde MVFK på bygget av ny hangar på GAC-området som initierades i samband med LFK flytt till nytt klubbhus år 2014. Klubben har sedan dess hyrt två hangarfack. Det ena används för vår Bulldog SE-MEK och det andra är planerat för vår Safir SE-KUB. Eftersom Safirrenoveringen av många olika skäl försenats kraftigt har det extra facket tillfälligtvis hyrts ut i andra hand till olika verksamheter.

LFK byggde också upp en bränsleanläggning på GAC med både 91/96 som passar bra för våra Safirer och 100LL som passar för SE-MEK. Därmed så kom MVFK från 2015 inte längre att nyttja bränsleanläggningen vid Hangar 3.

Som alla har märkt så är nu arbetet med att bygga ut landningsbanan på Saab i full fart och det började bli bråttom att bli av med våra bränslecisterner. Dessutom så går certifieringen av tankarna ut nu i mars 2021. Då tankarna väger ca 10 ton styck så är en flytt av tankarna inget man gör i brådrasket. Att destruera tankarna skulle dessutom resultera i stora kostnader i miljöavgifter.

Som tur väl var så lyckades vi få tag på en ny brukare av tankarna! Återigen så fick Tungservice ställa upp med lyftkran och lastbil. I onsdags så lyftes tankarna upp på lastbilen och planen var att de skulle transporteras till den nya ägaren på torsdagen. Stormen ”Evert” ställde dock till lite problem och transporten sköts upp till idag.

Nu har därmed klubben blivit av med mycket av det gamla arvet och slimmats ner till en mer anpassad storlek. Vi har en bra bygglokal där vi kan renovera våra två kvarvarande Safirer (SE-KUB och SE-LAZ). Vi har två bra hangarfack att operera våra flygplan från. Vi har tillgång till en litet rum i LFK klubbhus där vi kommer att förvara lite verktyg m.m. Dessutom så har vi lämnat över tre av våra Safirer till andra ägare som har större möjligheter att få dem i luften igen.

Lyft av tank nummer två

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close