Årets Julgran levererad!

Julgran med rök i stammen! Foto: Gabriella Grey

De senaste åren har Linköpings flygklubbar och privatflygare kunnat leverera flygande julgranar över Östergötland, så även i år. I år lyckades även Flygskolan med Sk 60 och Transportflyget med Tp 84 (den s.k. ”Julkulan”) leverera varsin Julgran, så det var gott om Julgranar anno 2021.

Torsdagen den 16 december samlades hugade piloter i LFK klubbhus för att planera flygningen. Trots att flera av LFK flygplan var otillgängliga p.g.a. underhåll så lyckades vi få ihop 9 stycken flygplan och ännu fler sugna piloter. Men till slut så kom vi överens vem som flög vilket flygplan och på vilken plats. Peter Curwen hade bakat Pepparkakor med varje flygplans registreringsbeteckning som vi använde som mall för att planera formationen! MVFK deltog med vår Bulldog SE-MEK och ett antal medlemmar som piloter. Dessutom deltog F 6 FK med en Safir i form av SE-KVU med Affe vid spaken.

Planering av formationen med Pepparkaksflygplan

Söndagen den 19 december så samlades vi för genomgång inför flygningen. Det hade blivit ett återbud p.g.a. förkylning, men vi lyckades snabbt ragga upp en ersättare. Det erbjöds Glögg, Kaffe, Pepparkakor och Saffransbullar.

Vädret var strålande sol, men med en hel del blåst. Vi valde därför att starta och landa enskilt och att hålla lite större avstånd mellan flygplanen p.g.a. turbulens. Vi valde också att flyga på 2000 fot för att minska turbulensen. Den låga solen ställde också till lite utmaningar då vi på minst en sträcka skulle få motljus. Plattan var också mycket hal, så det gällde att ta det försiktigt vid taxning på marken.

Flygningen gick mycket bra och förbandsmedlemmarna gjorde ett utmärkt jobb att hålla en bra formation trots turbulens och motljus. Affe som låg längst bak hade rökaggregatet monterat och lade en liten röksträng när vi passerade större städer. Rutten gick via Linghem – Ljungsbro – Borensberg – Mjölby – Malmen – Sturefors och tillbaka för landning på Saab efter att vi tagit ett extra varv över Linköping. Affe valde att gå direkt tillbaka till Skövde.

FML i täten med KIT på vänster flank. Foto: Bengt Bergholm
MEB med Emil Johansson över Roxen. Foto: Bengt Bergholm
XTT med Anders Wallerman. Foto: Bengt Bergholm

Efter att ha tankat upp flygplanen och dragit in dem i hangaren så samlades vi för genomgång av flygningen och passade även på att tömma resterna av kaffet och Pepparkakorna. Det var en svettig men nöjd grupp piloter som avslutade flygåret 2021 på ett bra sätt.

God Jul och Gott Nytt År önskar Linköpings Aeronauter!

Besättningarna i Julgran 2021. Foto: Bengt Bergholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close