Militärloppis på gamla F 15

MEK framför kanslihuset och tornet på F 15

I helgen som var så flög jag upp till Söderhamn i vår Bulldog SE-MEK. Målet var gamla F 15, numera ”Helsinge Airport” där flygmuseumet arrangerade en ”Militärloppis”. Museet hade gått igenom sina gömmor och förråd och laddat upp med en hel del smått och gott som tilltalar oss flygnördar. Allt från böcker till hjälmar och flyginstrument.

För min del så var det tillbaka till gamla brottsplatser. Jag är mer eller mindre uppvuxen på F 15. FVRF, Lumpen, teknikerutbildning och sedan inflygning på Viggen på TIS 37. Tanken var att jag skulle återkommit som flygingenjör, men nedläggningen av F 15 1996 stoppade den planen.

MEK framför 37.009

Lördagen innebar perfekt flygväder för en loppis. Inte för varmt så att besökarna hellre valt badstranden och inte för kallt då de hellre stannat hemma och tittat på Netflix. Museet hade hoppats på 1500-2000 besökare, men efter att dammet lagt sig så bedömde man att det kommit närmare 5000 personer! Man lyckades också sälja en hel del. Bl.a. gamla kamouflagenät och en komplett uppsättning med banljus! Själv så köpte jag första årgången av ”Ett år i luften” från 1949.

Det kom även en del intressanta flygande besökare. Förutom vår Bulldog så deltog tre Safirer från Team 50 som under dagen genomförde ett kort träningsprogram. En Wildcat från Söderhamns Flygklubb genomförde också ett par träningspass. Hedersgästen för dagen var dock Flygande Veteraners DC-3 ”Daisy” som efter långa utmaningar med regelverk genomförde årets första medlemsflygning från Västerås.

Jag flög själv ett pass i Bulldogen under dagen med en av museets personal som aldrig flugit tidigare. Alltid kul att få introducera en människa till livet i luften! Två av MVFK medlemmar som har släkt och vänner i Hälsingland passade också på att flyga varsitt pass över Söderhamns skärgård.

Det bev tid för en hel del intressanta diskussioner under helgen. Jag pratade underhåll av Safirer med Magnus Borg, motor till B 17 med Daisygänget och nya typer av Hemvärnsövningar med Arne Linding. Arne lät mig dessutom låna gamla Hangar 85 för att förvara Bulldogen under nätterna.

På söndagen flög jag tillbaka till Norrköping där vår Bulldog är baserad under sommaren i väntan på att Saabfältet äntligen ska bli färdigt med ombyggnaden. En mycket varm resa! Bulldogen har en stor fin huv som gör att man ser ut bra. Men det gör också att solen kommer åt att värma upp kabin och passagerare.

Totalt sett en mycket trevlig helg. Bra arrangerat av F 15 Flygmuseum!

Det har tyärr inte flugits så mycket i MEK denna sommar. Baseringen i Norrköping och de höga bränslepriserna avskräcker nog en del. Men totalt så flögs det 5 h och 20 minuter i MEK under helgen!

Hmm… detta kanske är något även för MVFK. Anordna en hangarloppis och tömma vårt förråd från diverse delar som vi inte längre har nytta av. Tål att tänkas på…

”Landningsöl” efter en varm hemresa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close